'Kas zonder gas' 


Uniek: de eerste kas zonder gas in Nederland!

In 2006 realiseerde wij een nieuwe kwekerij  met 15.000 m2 kassen voor de teelt van Phalaenopsis. Wat hier bijzonder aan is? Dit is de eerste kas zonder gas in Nederland! 

Verwarmen en koelen met een warmtepomp

Voor het verwarmen en koelen van de kassen maken we gebruik van een elektrische warmtepomp. In de zomer wordt koud water vanuit de grond naar boven gehaald, hiermee koelen wij de kas. Het opgewarmde water slaan we vervolgens op in een aquifer (ondergrondse opslag) en gebruiken we ’s winters weer om de kas mee te verwarmen. Met deze wijze van klimaatbeheersing besparen we 40% energie en omdat wij daarnaast alleen groene stroom gebruiken, hebben we de CO2 uitstoot tijdens ons teeltproces tot 0 gereduceerd.

De cijfers

We hebben de milieu-impact per plant voor u op een rij gezet. Hieraan kunt u goed zien dat we de afgelopen jaren steeds milieuvriendelijker telen. Dit hebben we gerealiseerd dankzij onze kas zonder gas én door het gebruik van geoptimaliseerde potten met speciale substraat.


Milieu-impact per plant

2014

2015

2016

2017

Klimaatverandering kg CO2

1,24

1,39

0,95

0,87

Waterverbruik in liters

7,88

6,53

6,46

5,58
Eerste kas zonder gas!

Kweken met een zo laag mogelijke footprint (impact op het milieu), dat was én is ons uitgangspunt. Niet voor niets hebben wij in 2006 de eerste kas zonder gas gerealiseerd. Zo gebruiken wij 40% minder energie voor het kweekproces en maken we uitsluitend gebruik van een warmtepomp, aquifers en groene energie. Bij ons komt er geen gas aan te pas!