Menu

De Kwekerij

Een jaar lang worden de planten met liefde verzorgd

Bij Van Der Hoorn Orchideeën zorgen 25 medewerkers ervoor dat de planten onder ideale omstandigheden kunnen groeien en bloeien. Wekelijks worden kleine stekjes Multiflora's in potten met speciale grond gepoot. Na het oppotten gaan de kleine stekjes eerst 26 tot 30 weken naar de afdeling opkweek. De opkweek gebeurt onder tropische omstandigheden. Bij een temperatuur van 28 graden voelt de plant zich optimaal. Na een half jaar worden de planten wijder gezet. Daarna gaan de planten 4 tot 5 weken in de koelfase, bij een temperatuur van 19 graden. Bij deze temperatuur gaan de planten takken aanmaken. Dan volgt nog een afkweekfase van 20 weken, bij een temperatuur van 21 graden. Tijdens deze fase zetten medewerkers stokken bij de planten waardoor de takken recht blijven. Na een jaar van liefdevolle verzorging komen de planten in bloei en is het tijd voor de verkoop. Nadat de medewerkers de planten hebben ingepakt, gaan ze op weg naar onze klanten.


Een bedrijf met een lange geschiedenis

Van Der Hoorn Orchideeën is een bedrijf met een lange geschiedenis. De opa van Maurice, Gerard van der Hoorn, teelde nog in de volle grond. In Ter Aar en omgeving overheerst zwarte veengrond. Opa Gerard teelde vooral groenten en moest met zijn kwekerij een gezin van twaalf kinderen zien te onderhouden. De ouders van Maurice, Harry en Nelly van der Hoorn, zijn zo'n 35 jaar terug begonnen met de teelt van Phalaenopsis. Zij waren één van de eerste kwekers van dit product in Nederland.
Toen Maurice op zijn 17e van de tuinbouwschool kwam, is hij in het bedrijf van zijn ouders gaan werken. Al jong heeft hij de liefde voor Phalaenopsis van huis uit mee gekregen. 
Behalve zijn liefde voor de plant zelf heeft Maurice een passie voor techniek. In 2006 kon hij al zijn innovatieve ideeën realiseren in 'de Eerste Kas zonder Gas' realiseren.

Een uniek bedrijf: De Eerste Kas zonder Gas in Nederland

Van der Hoorn Orchideeën heeft in 2006 een nieuwe kwekerij laten bouwen met 15.000 m2 kassen voor de teelt van Phalaenopsis. Op zich niet zo heel bijzonder, maar toch kunnen we spreken van een uniek bedrijf. Maurice heeft namelijk 'de Eerste Kas zonder Gas' in Nederland gebouwd.
Het verwarmen en koelen in de kassen gebeurt door gebruik te maken van grondwater dat zich op een diepte tussen de tachtig en de honderd meter in de bodem bevindt.
In de zomer wordt koud water naar boven gehaald waarmee de kas wordt gekoeld. In de winter wordt het opgewarmde water gebruikt om de kassen te verwarmen.
Ter aanvulling op het koelen en verwarmen met grondwater wordt gebruik gemaakt van een elektrische warmte/koude-pomp die tegelijk kan verwarmen en koelen.
Deze elektropomp draait op groene stroom. Het opgewarmde water wordt bewaard in
een buffer. Met deze wijze van klimaatbeheersing besparen we veertig procent energie. Door middel van het inkopen van groene stroom hebben we de CO2 uitstoot bij het teeltproces tot 0 gereduceerd. De belangstelling voor de 'Kas zonder Gas' is van begin af aan enorm groot. Wij, als producent van Amore Mio Orchids helpen graag mee aan een schonere wereld.

Van jongs af aan is bij Maurice de liefde voor Phalaenopsis bijgebracht. Hij geniet ervan dat hij mensen blij kan maken met Amore Mio Orchids die op een duurzame manier gekweekt zijn!